Skip to content

Sıkça Sorulan Sorular

Sakarya Üniversitesinde eğitim dili Türkçe’dir.

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır” şeklindeki hüküm dolayısıyla, yabancı bir ülkede doğmuş ve çifte vatandaşlığınız bulunuyor olsa bile Türk vatandaşı sayılırsınız. Bu durumda liseyi Türkiye’de okuduysanız uluslararası öğrenci olarak yapacağınız başvuru geçersiz sayılır.

Ancak Türk vatandaşlığından çıkıp mavi kart sahibi olduğunuz takdirde başvuru yapabilirsiniz.

Türk vatandaşlığınız doğumla kazanılmış değil, sonradan edinilmiş ise vukuatlı nüfus kayıt örneği ile bu durumunuzu belgeleyerek Türkiye’de liseyi okumuş olsanız bile başvuru yapabilirsiniz.

YÖK esaslarına göre uluslararası öğrenci kontenjanından yararlanabilmeniz için 1 Şubat 2013’ten önce liseye başladıysanız lisenin son üç yılını; 1 Şubat 2013’ten sonra liseye başladıysanız lise eğitiminizin tamamını yurt dışında okumuş olmanız gerekmektedir.

Başvuru yaptığınız tarihte Türk vatandaşlığından çıkma işlemlerinin tamamlanmış ve mavi kart sahibi olmuş olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz geçersiz sayılır.

Başvuru ücretsizdir.

Hayır, başvuru belgeleriniz dijital ortamda saklanacaktır. Adresimize posta ile göndermeniz gerekmemektedir.

Ancak, kayıt hakkı kazandığınız takdirde evraklarınızın asıllarını, kayıt esnasında  teslim etmeniz gerekmektedir.

Hayır, e-posta ile gönderilen belgeler kabul edilmemektedir. Online Başvuru sistemine yapılmayan hiçbir başvuru değerlendirmeye alınmamaktadır.

Hayır, başvuru sürecinde dil yeterlilik belgesi istenmemektedir. Kazandığınız takdirde, Üniversitemizde kabul edilen, bir dil yeterlilik belgeniz varsa Hazırlık sınıfından muaf olmak için belgenizi kayıtlarda sunabilirsiniz.

Eğer bir dil yeterlilik belgeniz yoksa kazandığınız bölümün eğitim diline göre hazırlık atlama sınavı üniversitemiz tarafından kayıt sürecinden sonra yapılmaktadır.

Okulunuzdan alacağınız, muhtemel mezuniyet tarihinizi veya son sınıfta olduğunuzu gösteren bir belgeyi diploma yerine başvuruda kullanabilirsiniz.

Evet. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın kararına göre Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi programlarında, programlara yerleşen öğrenciler içinde doğumla Türk vatandaşlığı olan veya mavi kartlı adaylar, o programa yerleşen öğrenci sayısının %10’unu geçemez. Sonradan Türk vatandaşlığına geçtiğini belgeleyen öğrenciler, bu kota sınırına tabi değildir.

Üç tercih hakkınız bulunmaktadır.

  • Önlisans Programları 2 yıl
  • Lisans Programları 4 yıl
  • Tıp Fakültesi 6 yıl
  • Diş Hekimliği Fakültesi 5 yıl
  • Yüksek Lisans Programları 2 yıl
  • Doktora Programları 4 yıl
  • Lisans programları için 7 yıl
  • Önlisans programları için 4 yıl
  • Tıp Fakültesi 9 yıl
  • Diş Fakültesi 8 yıl
  • Yüksek Lisans 4 yıl
  • Doktora 6 yıl

Yeni kayıt olacak öğrenciler kendilerine verilecek olan geçici numaralar ile geçmiş yıllarda kayıt olan öğrenciler ise YU Kimlik Numaraları ile belirlenen banka şubelerinden ve ATM’lerden yatırabilirler. https://ogrisl.sakarya.edu.tr/tr/icerik/9452/32697/katki-payi-ogrenim-ucretinin-yatirilmasi

İlk kayıt tarihleri arasında kaydınızı yaptırmadığınız takdirde kayıt hakkınızı kaybedersiniz.

Denklik işlemi, yurt içinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerince, yurt dışında ise Eğitim Müşavirlikleri ve Eğitim Ataşeliklerince düzenlenir. Denklik Belgesi için başvurular da bu kurumlara yapabilirsiniz.

Denklik işlemi, yurt dışındaki ilköğretim ve orta öğretim kurumlarından alınan karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi ve diploma gibi belgelerin asılları ile yapılır. Ancak bu işlem, söz konusu belgelerin asıllarının zayi olması halinde, öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü okul müdürlüğünden aldığı aslına uygunluğu okulca onaylı suret ve fotokopiler ile de yapabilirsiniz.

Tüm belgelerinizin apostil yapılması gerekmektedir.

Kayıt tarihinizden ortalama 1 ay sonra öğrenci işlerinden teslim alabilirsiniz.

  • Üniversiteye giriş çıkış sırasında, Yemekhanede yemek yemek için, Kütüphane hizmetlerinden faydalanabilmek için ve Ulaşımda Kart 54 yerine kullanabilirsiniz.

Yerel veya Ulusal bir gazeteye ilan verdikten sonra ilan kupürü ile birlikte kimlik basım bürosuna başvurmanız gerekmektedir.

Kayıt tarihinizden 1 gün sonra öğrenci işlerinden alabilirsiniz.

Türkiye’de 90 günden fazla ikamet edecek Yabancı Uyruklu Vatandaşlara Kimlik Numarası verilmektedir. İçişleri Bakanlığı İl Göç İdaresi Müdürlüklerinden ikamet izin belgesi müracaatı yapıldıktan sonra 90 gün içerisinde alınacak ikamet izin belgesinde yazılır.

Fakülteler tarafından belirtilen tarihlerde dağıtılan burs başvuru formunu doldurarak başvurabilirsiniz. Kazananların listesi Fakülte duyuru panosunda açıklanır.

Uluslararası öğrenciler değişim programlarından (Mevlana, ERASMUS, Farabi) yararlanabilirler.

Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığında bulunan İlişik Kesme Formu ve İlişki Kesme Dilekçesi doldurulup ilgili yerlere imzalattıktan sonra Birim Sorumlunuza teslim ederek kişisel evraklarınızı teslim alabilirsiniz.

Belgelemek koşulu ile sağlık, askerlik, maddi, aile, kişisel, yurtdışında eğitim, beklenmedik zorunlu olaylar gibi nedenlerle ilgili Fakültenize eğitim öğretim dönemi başlamadan dilekçe ile kayıt dondurma başvurusunda bulunabilirsiniz.

İlk kayıt tarihinden itibaren en geç üç ay içinde yaptırmanız zorunludur. İlk üç ay içinde başvuruda bulunmadığınız takdirde Üniversitemizdeki öğreniminiz boyunca bir daha başvuru hakkınız bulunmamaktadır. Ancak özel sigorta yaptırabilirsiniz.

29 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe giren YÖK Başkanlığı ile Bakanlığımız arasında yapılan protokole istinaden; öğrenci ikamet izni başvurusunda bulunan yükseköğretim (ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora) öğrencilerinin, öğrenci ikamet izni başvurusu (e-ikamet) üzerinden yaptıktan sonra ikamet izni öğrenci kayıt formuyla birlikte formda belirtilen belgeleri randevu tarihini beklemeksizin
en kısa süre içerisinde kayıtlı oldukları üniversitenin ilgili birimine ( Uluslararası Öğrenci Merkezi İkamet Birimine) teslim etmeleri gerekmektedir.

https://www.goc.gov.tr/ikamet-genel-bilgiler

https://www.goc.gov.tr/ogrenci-ikamet-izni-basvurusuna-iliskin-dokumanlar

Kredi ve Yurtlar Kurumu, üniversite yurtları ve özel yurtlardan faydalanabilirsiniz.

Kart 54, şehir içi yolcu taşımacılığı yapan belediye otobüslerinde indirimli kart olarak kullanılmaktadır. Öğrenci kartınızı Kart 54 yerine kullanabilirsiniz. Bunun için kampüs içerisinde yer alan Kart 54 ofisine gidip öğrenci kartınızı aktifleştirmeniz gerekmektedir.

İlk olarak Sakarya Üniversitesine başvuru yapmanız gerekmektedir. Kayıt hakkı kazanmanız halinde bulunduğunuz üniversiteden kaydınızı sildirip Sakarya Üniversitesine kayıt olabilirsiniz.

Aynı anda iki lisans programında öğrenim göremezsiniz. İsterseniz bir lisans bir önlisans programında aynı anda öğrenim görebilirsiniz.

Disiplin suçundan dolayı alınan cezalar sicilinizden silinmemektedir.

Uluslararası öğrenci kontenjanlarına tekrar başvuru yapmanız gerekmektedir. Kayıt hakkı kazanmanız halinde kayıtlı olduğunuz bölümden kaydınızı sildirip seçmiş olduğunuz bölüme kayıt yaptırabilirsiniz.

Translate »